; ;
High Tech Reizen

Reisroute

Inhoudsopgave
Kaartjes op mijn website
Hoogteprofielen
Foto's

Kaartjes op mijn website

Terwijl ik aan het reizen ben houdt een GPS tracker ongemerkt bij waar ik ben. Als het goed is althans; zo niet, dan zijn er soms andere manieren om aan die gegevens te komen. Ik gebruik dat om achteraf te weten hoe mijn reisroute er precies uit heeft gezien. Als ik vooraf al weet hoe mijn reis eruit ziet, dan vermeld ik voor elke dag het begin- en eindpunt en eventuele tussenstops.

Op de website wordt de reisroute getoond op een kaart. Soms kun je op een kaartje klikken, dan opent Google Maps en dan zie je helaas niet de route in detail. Ooit werkte dat wel, maar Google heeft de ondersteuning daarvan stopgezet en ik heb nog geen gelegenheid gehad mijn website aan te passen. Als workaround heb ik op elke pagina met een kaartje de KML link genoteerd. Die verwijst naar een bestand dat je kunt bekijken met:

Google Earth
Download en installeer dit gratis programma. Als je op de KML link klikt en de routeinformatie download, kun je het gedownloade bestand met Google Earth bekijken. De voorgestelde bestandsnaam bij het downloaden ziet er raar uit; vervang die naam door iets dat eindigt op .kmz, bijvoorbeeld reisroute.kmz, anders snapt je computer niet dat het om een bestand voor Google Earth gaat. Het gebruik van Google Earth heeft als voordeel dat je onderdelen van de route aan/uit kunt zetten.
Online KML viewer
Kopieer de KML link (niet op klikken), ga naar de website, vul de link in bij Enter a KML, KMZ URL en klik op View on the map. Nadeel van deze website is dat de inhoudsopgave niet getoond wordt; klik op een lijn/punt voor meer informatie.

Hoogteprofielen

Nadeel is dat Google Earth geen lijnen toont die onder de grond lijken te zijn. Een kleine afwijking in de GPS hoogte kan een route daarom doen verdwijnen. Daarom is het bestand waarnaar de KML link verwijst zo ingericht dat geen lijn ondergronds terecht komt. Dat betekent ook dat de hoogte gemeten door de GPS verloren gaat.

In sommige gevallen is er daarom ook een KML met hoogtes. Dit werkt net als de KML link. In Google Earth kun je dan wel de hoogteprofielen zien van de verschillende route onderdelen, maar het kan zijn dat de route zelf niet altijd zichtbaar is.

Foto's

Als na mijn reis alle foto's op Flickr gezet zijn, kan er een bijgewerkte versie van het KML link bestand op de website verschijnen waarin ook de positie van de fotograaf staat ten tijde van het nemen van de foto's. Dat zal aangegeven worden. Het is dan mogelijk om de foto's te bekijken vanuit Google Earth of de KML viewer en van daaruit naar de Flickr pagina voor de foto te gaan.