; ;
Dagboek

Paraplu

Ook deze vakantie heb ik onderweg een paraplu gekocht. Ik heb ook al vaker de paraplu meegenomen naar huis; de laatste keer uit Aziƫ mocht hij gewoon als handbagage het vliegtuig in. Deze keer niet: van Copa Airlines hij moest het ruim in. In Barranquilla zag ik hem met mijn rugzak meeliften, in Panama reisde mijn rugzak solo en zat de paraplu echt niet in het toestel. Ik had de hoop op een weerzien al opgegeven, totdat de receptionist van het hotel bij het uitchecken met een verrassing kwam: de paraplu was net op tijd afgeleverd. Hulde Copa!

Er begint zich een patroon te ontwikkelen. De eerste keer dat ik naar Colombia vloog kwam mijn bagage pas een dag later aan - de enige keer dat mij dat ooit gebeurd is. En de tweede keer dat ik uit Colombia vetrek raakt bagage bijna kwijt - ook een unicum. Het zou toch niet aan het land liggen?

Daarmee was het verhaal nog niet afgelopen. Er was nog een vlucht te gaan. Aan de balie dus gevraagd hoe de paraplu te vervoeren: handbagage of inchecken. Van de KLM mocht het handbagage zijn, maar de beveiling van het vliegveld vond het niet goed. (Grappig trouwens dat de KLM aan de gate verbolgens nog een eigen controle uitvoert en het eerk van het vliegveld zo nog eens overdoet). Dus terug naar de incheckbalie, waar de medewerkers van de KLM doodleuk uitlegden dat de paraplu ingecheckt kon worden, maar omdat het het tweede item was slechts tegen het afbraaktarief van 107 dollar.

Dat is het nadeel van het wonen in Nederland: we hebben een "nationale" luchtvaartmaatschappij die zich heel wat vindt maar totaal geen oog heeft voor het vee dat ze in de kippeklasse vervoeren. Service snappen ze niet, en hun toestellen (cq de inrichting ervan) stammen uit een ander tijdperk. Zelfs Copa airlines heeft toestellen met een stroomvoorziening bij elke stoel (om lang films te kunnen kijken op je tablet), KLM niet. Volgende keer maar weer een echte maatschappij uitkiezen voor de vlucht.

Mijn paraplu is toch gratis ingecheckt. De oplossing is in zo'n geval om net zo bot (en boos) te worden als de KLM en hen uit te maken voor een incompetente club, maar dan op een beschaafde manier. Dus uitgelegd dat dit de tweede vlucht van mijn terugreis is en dat Copa gewoon twee stuks bagage accepteerde. Dat het feit dat ze mij eerst vertelden dat handbagage ok was mij de mogelijkheid ontnam de paraplu in mijn koffer te stoppen (al past dat niet). Net zolang ingepraat op de plaatselijke supervisor tot ze haar supervisor belde en na enig vijven en zessen de paraplu geaccepteerd werd.

En op Schiphol Had ik de paraplu eerder dan mijn rugzak. De paraplu kwam ook uitstekend van pas toen het ging regenen op het laatste stukje van de terugreis: van het station naar huis.