;
Diary
 


Mobiel internet

Van mijn vorige twee bezoeken aan Afrika enkele jaren geleden had ik onthouden dat internettoegang problematisch was. Internetcafés waren dun gezaaid, soms kon je een computer van een hotel gebruiken. En als je verbinding had was de snelheid bijzonder laag.

Deze reis is dat totaal anders, dankzij de mobiele telefonie. In elk van de drie landen zijn tenminste twee aanbieders die in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld zijn: MCEL en Vodacom in Mozambique, Airtel en TMN in Malawi, Airtel en MTN in Zambia. Overal zie je het rood en groen van deze aanbieders terug. Hun verkooppunten zitten altijd dicht bij elkaar, meestal naast elkaar. Bij elke grensovergang staan verkopers met (prepaid) simkaarten en bonnen voor beltegoed. Het lijkt wel of iedereen hier mobiel belt (is niet zo). De concurrentiestrijd houdt ook de tarieven laag. Voor enkele euro's koop je een internetbundel van 100MB waarmee een dagboek op het internet prima bij te houden is. Alleen in Zambia is het iets duurder.

Het meest verbazingwekkend is de dekking. In steden is er altijd snel internet, op toeristische plaatsen vaak ook. Langs de hoofdwegen is vrijwel overal een (langzame) verbinding te krijgen. En zelfs op Mumbo Island was er internet (als het niet te hard waaide). De hele reis internetconnectie - dat had ik echt niet verwacht.