; ;
Dagboek

De stad met twee gezichten

Gelukkig is er op de heenweg voldoende tijd om een tussenstop te maken en de 24 uur in een vliegtuig op te breken. Dus ben ik weer eens in Hong Kong. De standaard toeristische activiteiten heb ik vorige keren al gedaan, dus wat nu? Bij het plannen van de stop leek het me leuk om eens meer het Chinese deel van de stad te verkennen
Als toerist bezoek je eerst het vroegere Engelse deel van de stad, waar de hoogste gebouwen staan. Als je daar door de stad loopt heb je niet het gevoel dat je in Asiƫ bent: overal de standaard internationale ketens (Starbucks, Illy) en soms erg luxe winkels waar de grote merken verkocht worden. Het is maar goed dat de benamingen dubbel zijn uitgevoerd in Engels en Chinees, anders zou je niet weten waar je in de wereld uithangt.

Toeristen komen ook in het noordelijke gedeelte van de stad - Kowloon. Daar heb je een lange winkelstraat (Natham Road) die dwars door de wijk loopt. De straat begint zoals we gewend zijn: luxe winkels, vooral Engelstalig, en alle grote ketens zitten er. Maar hoe verder je komt, hoe meer het karakter verandert. Na een paar kilometer met onafgebroken winkels en restaurants is wel duidelijk waar je bent: ik kan er geen menukaart meer lezen.

In de staten achter de winkelstraat vindt ook het nodige handelsverkeer plaats. Op sommige plaatsen is het alsof je bij de outlet van webwinkels staat, met allerlei spulletjes die je bij ons in een winkel niet zou vinden. En tegen bijna dezelfde prijzen. Dit is duidelijk Aziƫ, al zijn de gebouwen nog steeds erg hoog in vergelijking met andere steden.