; ;
Diary
 


Sterrenwacht

In de verhalen die ik jaren geleden over de eclips van dit jaar las, werd al aangegeven dat de westkust van de USA een mooie locatie zou zijn omdat je daarna de grote sterrenwachten kunt bezoeken die op Amerikaanse bodem staan. De meeste historische staan in Californië, waarvan Hale telescoop op Mt Palomar de grootste is met een spiegel van 5 meter - ooit was het de allergrootste. Daar heb ik jaren geleden al eens onder gestaan.

Tegenwoordig staan de grote telescopen in meer afgelegen gebieden, zoals in de woestijn van Chili en op een vulkaantop in Hawaii. Maar op het Amerikaanse continent zijn ook goede plaatsen te vinden. De grootste staat in Texas, maar Arizona kent ook een paar mooie exemplaren. Dus heb ik gekeken hoe ik een van die nieuwere reuzen in mijn programma kon opnemen.

Een bijzondere telescoop is de Large Binary Telescope, een telescoop waarbij twee 8.4-meter spiegels naast elkaar zijn gemonteerd. De tour om de telescoop te bezoeken gaat ook nog door een mooi natuurgebied. En er was no plaats op de dag dat ik in de buurt van Tucson kon zijn... totdat een regenbui de toegangsweg wegspoelde.

Maar er is nog een grote in dezelfde buurt. De MMT was een van de eerste telescopen die een hoofdspiegel had die uit meerdere facetten bestond, maar heeft inmiddels een 6.5-meter spiegel. Je kunt hem ook bezoeken... maar niet nu, want wegens onderhoud zijn de tours deze zomer opgeschort.

Ok, dan geen grote moderne telescop bezoeken, maar een historische sterrenwacht. Vlakbij Falstaff (toegangspoort tot de Grand Canyon) staat Lowel observatory met de telescoop waarmee de ex-planeet Pluto ontdekt is. Deze dus:

Helaas is de telescoop zelf niet te bekijken: ze zijn zojuist begonnen aan een langdurige restauratie.

Ze hebben nog een (iets minder bekende, maar wel mooie) historische telescoop in huis: een 60-cm lenzenkijker, een van de grotere refractors in de wereld.

Deze is bekend geworden doordat de naamgever van de sterrenwacht, Percival Lowell, de kijker gebruikte om het oppervlak van Mars in beeld te brengen. Hij maakte er zelfs globes van:
En dat verhaal past wonderwel bij de moderne USA. De kanalen en structuren die hij tekende bestonden niet: het waren artefacten van de manier waarop ogen en hersenen samenwerken, bleek later. Een soort fake news dus. Al was het Lowell niet te doen om misleiding.