; ;
Dagboek

Welke Swakopmund?

Swakopmund is een klein stadje dat in de toeristenfolders wordt aangeprezen vanwege de activiteiten die je in de omringende duinen kunt doen, en om de sporen die de Duitsers hier hebben achtergelaten in de korte tijd dat ze hier de baas waren.
Ook de taal hebben ze achtergelaten; er zijn nog veel Duitssprekenden en namen van gebouwen zijn in het Duits. Maar het stadje aan zee bestaat voornamelijk uit moderne gebouwen, (tweede) huizen voor Namibiƫrs die in deze nationale badplaats voor een appartement dezelfde koopsom betalen als Nederlanders voor een vakantiehuisje in eigen land. Al is dat niet voor het baden in zee - het water is vrij koud, je ziet niemand zwemmen.
Dat de Zuid-Afrikanen een stempel op de stad hebben gedrukt is niet meteen zichtbaar. Zij hebben onder de Apartheid verschillende Namibische stammen in een township ondergebracht dat verder van de kust ligt. De apartheid is weg, de township bestaat nog, en de segregatie ook, maar nu op economische gronden. Maar al zijn de huisjes klein, je hebt er alles wat je nodig hebt en je kunt op straat zelfs een garage beginnen.
De nieuwste toevoeging van na de onafhankelijkheid is DRC, waar iedereen wordt opgevangen die zonder geld of baan op zoek gaat naar een beter leven en dat in Swakopmund probeert te vinden. Hutjes van hout, geen electra of stromend water, wel basisbehoeften als toiletten en water die van overheidswege verstrekt worden, al dan niet tegen betaling. De afstand met het Swakopmund uit de brochures kan niet groter zijn.