; ;
Dagboek

Himba dorp

We zitten dezer dagen in Himba gebied. De Himba vormen een stam die nog op een traditionele manier leeft van wat hun vee oplevert. Elke familie woont in hutten in een eigen "dorpje", de dorpjes staan verspreid door het hele gebied. Er zijn maar een paar grotere plaatsen, nog te klein om stadje te heten, doe er westers uitzien en als knooppunt voor handel, medische diensten en voortgezette opleidingen dienen.

Het is niet zo dat de Himba onwetend zijn van moderniteiten. Zo weten zelfs kleine kinderen dat je moet swipen om de volgende foto op een telefoon te tonen - geleerd van de vele toeristen die op bezoek komen. En er zijn nog steeds familiebanden tussen de Himba en de Herrero, Himba die vanaf de Duitse tijd een westerse levensstijl hebben overgenomen en uit die tijd een eigen kledingstijl hebben overgehouden. Maar geld is problematisch - de vergoeding voor een toeristenbezoek bestaat uit levensmiddelen.

Ook school is lastig vanwege geldgebrek. Maar een opleiding zorgt er ook voor dat de kinderen kennismaken met de westerse levenswijze en niet meer terug willen naar de traditionele maar primitieve Himba levensstijl. Zij belanden bijvoorbeeld in DRC: weinig opleiding, lastig om een baan te vinden, en effectief geen ondersteuning van familie.

Bestaat een Himba dorp nog wel over enkele generaties, of is het dan nog slechts een toeristische attractie bevolkt door acteurs?